Här samlar vi diverse tankar och inlägg, korta och långa. Alltid är det nåt!

Alkommunikation blogg.

Läs våra inlägg

Julgåva till Hand in Hand

I år ger vi återigen en julgåva till Hand in Hand. Vi bidrar till att utbilda och träna kvinnor så att de kan starta företag. Något som gör att de – med egen kraft – kan förbättra livssituationen för sina familjer. Barnen slipper arbeta och kan gå i skolan, familjemedlemmarna har råd att äta sig mätta, bo bättre och att köpa medicin vid behov. På detta sätt vill vi önska er alla en riktigt

Read more

Vad kommunikation?

Enkelt är svårt – men viktigt.

För en tid sedan kom min son hem från skolan, inspirerad av sin läxuppgift att intervjua någon vuxen hemma om vad de arbetar med. Jag var först hemma den dagen och valet av intervjuperson föll därför på mig.

Vad jobbar du med mamma?
Jag jobbar med kommunikation, svarade jag varpå ett frågande uttryck dök upp i hans ansikte precis som det gör när någon uttrycker något som känns svävande och okonkret.

”Vad kommunikation”? frågar han och jag inser plötsligt utmaningen i att förklara mitt yrke och vad kommunikation är för ett barn. Inte utmanande för att jag saknar exempel på vad kommunikation är. Snarare för att försöka ge en begriplig och samtidigt intressant sammanfattning på så kort tid som möjligt eftersom ett barn har förmågan att sväva iväg i andra tankar om inte diskussionen snabbt skapar nyfikenhet.

Hur sammanfattar man då kommunikation snabbt? Det är ju i det närmaste omöjligt. Nästan som att försöka ta fram en slags ”hissversion” av ett begrepp som omfattar i stort sett allt. Och dessutom pågår överallt – i arbetslivet, i familjen, mellan två människor, mellan flera människor, i skolan, i föreningar, i politiken, i djurlivet, kanske också i rymden…. Det finns också många olika sätt att kommunicera – skriftligen, muntligen, digitalt, genom tecken, med signaler eller kroppsligt.

Oftast handlar det ändå om att skapa dialog, påverka, inspirera eller informera. Kommunikation innebär ett utbyte av tankar och idéer för att uppnå en förståelse.

Ett vitt begrepp helt klart och under tiden jag ger mig på att förklara helheten för min son uppfylls jag av lyckan att jag faktiskt arbetar med detta område som ju nästan inte har några begränsningar. Och som samtidigt är så viktigt. I många fall kan kommunikation, eller betydelsen av att mottagaren förstår avsändaren, till och med innebära livsavgörande situationer.

Det är verkligen en förmån att få vara med och hjälpa företag och organisationer att vidareutveckla sin kommunikation och sortera sina insatser för att på bästa sätt nå fram med sitt budskap. Återigen, det handlar om att kommunikation ska skapa förståelse. Man behöver sätta sig in i mottagarens situation och anpassa sitt budskap därefter. Och det man förmedlar ska också vara vettigt. God förståelse är på många sett en förutsättning för att etablera, behålla och ibland till och med rädda relationer.

Uppdraget för dagen, att ge min son en begriplig syn på vad kommunikation är, lyckas jag sådär med. Någonstans i min berättelse om kommunikation har jag tappat honom. Han har övergått till att göra annat och meddelar istället att han nog väntar tills pappa kommer hem. Med förhoppningen om att hans yrke kan förklaras lättare. Och framförallt snabbare.

Barn är en knepig målgrupp. Men förmodligen den bästa att öva på om man ska vässa sina framföranden. Och att hålla saker kort.

Jämvikt?

Jämvikt?

”Foten i kläm? Jajamensan”. ”Det finns inga dåliga väder, det finns bara dåliga kläder”. ”Tänk positivt!”… Nu vill du som är lagd åt det lite mer pessimistiska hållet och har en naturlig fallenhet åt kritiskt tänkande typ skjuta mig eller åtminstone sluta läsa. Med risk för att bli betraktad som naiv sticker jag ändå ut hakan och säger ”sluta gnäll”. Det är förstås lätt för mig som är född optimist att se kraften i att tänka positivt. Forskningen säger dessutom att optimister i snitt lever drygt sju år längre än pessimister. Men oavsett längre liv eller inte så tror jag att det är viktigt att lära sig hur man kommer åt det positiva i sig själv (för alla har det). Konstruktiva och framåtsyftande tankar väcker nämligen potentialen i oss och det är där vi kan börja bygga och skapa. Det behöver inte vara så svårt, man kan börja i det lilla. Somliga forskare säger att det går att öva sig till att bli lyckligare med hela 40%! Jag tror att det handlar om att bestämma sig för att vägra den negativa spiralen.

Negativa känslor som hopplöshet, nedstämdhet, irritation och oro påverkar förmågan till handling eftersom de orsakar apati, initiativlöshet och sämre fokus. Detta gör att vi tappar tron på oss själva och vår förmåga – och allt detta försämrar vår hälsa över tid eftersom stressnivån ökar, syreupptagningen blir sämre vilket påverkar viktiga organ mm. Det är enkelt att förstå att denna onda cirkel bara blir värre och värre och till slut kan kännas omöjlig att ta sig ur.

Jag tänker att mycket handlar om hur jag styr mina tankar. Om jag bestämmer mig för att i en given situation tänka positivt så borde det vara mycket enklare? Det regnar ute – men det är OK, det kan vara ganska mysigt att sitta inne och jobba eller tända en brasa och läsa en stund? Jag har ett trist möte, men väljer att se det som intressant. Jag kanske lär mig något om jag lyssnar på riktigt?

Samtidigt som jag skriver detta lanserar Sigge Eklund ”Hörnstensteorin” som en förklaring till våra minnen och vårt beteende där han avfärdar den obotlige optimisten som ett, i det närmaste outhärdligt, pucko. Jag hör även på radio att Studieförbundet Sensus i Göteborg arrangerar en kurs i negativt tänkande, som snabbt blev fulltecknad.

Jag lyssnar intresserat och tänker att kanske är det så enkelt att en hel människa måste ha lite salt och lite sött i sig? Även om det är härligt att dras med i en positiv spiral av kraftfulla och konstruktiva tankar så blir det mer uthärdligt – inte minst för andra – om det positiva utsätts för lite välgörande kritik. Det handlar som så ofta om balans… Jag inser ju det och garvar lite åt min egen emellanåt något naiva inställning, även jag mår bra av lite svärta ibland – ”det finns inga dåliga väder”… (jo det gör det ta-mig-faan).

Fast de går över… J

 

Kontakta oss!