december 13, 2016 superadmin

Jämvikt?

Jämvikt?

”Foten i kläm? Jajamensan”. ”Det finns inga dåliga väder, det finns bara dåliga kläder”. ”Tänk positivt!”… Nu vill du som är lagd åt det lite mer pessimistiska hållet och har en naturlig fallenhet åt kritiskt tänkande typ skjuta mig eller åtminstone sluta läsa. Med risk för att bli betraktad som naiv sticker jag ändå ut hakan och säger ”sluta gnäll”. Det är förstås lätt för mig som är född optimist att se kraften i att tänka positivt. Forskningen säger dessutom att optimister i snitt lever drygt sju år längre än pessimister. Men oavsett längre liv eller inte så tror jag att det är viktigt att lära sig hur man kommer åt det positiva i sig själv (för alla har det). Konstruktiva och framåtsyftande tankar väcker nämligen potentialen i oss och det är där vi kan börja bygga och skapa. Det behöver inte vara så svårt, man kan börja i det lilla. Somliga forskare säger att det går att öva sig till att bli lyckligare med hela 40%! Jag tror att det handlar om att bestämma sig för att vägra den negativa spiralen.

Negativa känslor som hopplöshet, nedstämdhet, irritation och oro påverkar förmågan till handling eftersom de orsakar apati, initiativlöshet och sämre fokus. Detta gör att vi tappar tron på oss själva och vår förmåga – och allt detta försämrar vår hälsa över tid eftersom stressnivån ökar, syreupptagningen blir sämre vilket påverkar viktiga organ mm. Det är enkelt att förstå att denna onda cirkel bara blir värre och värre och till slut kan kännas omöjlig att ta sig ur.

Jag tänker att mycket handlar om hur jag styr mina tankar. Om jag bestämmer mig för att i en given situation tänka positivt så borde det vara mycket enklare? Det regnar ute – men det är OK, det kan vara ganska mysigt att sitta inne och jobba eller tända en brasa och läsa en stund? Jag har ett trist möte, men väljer att se det som intressant. Jag kanske lär mig något om jag lyssnar på riktigt?

Samtidigt som jag skriver detta lanserar Sigge Eklund ”Hörnstensteorin” som en förklaring till våra minnen och vårt beteende där han avfärdar den obotlige optimisten som ett, i det närmaste outhärdligt, pucko. Jag hör även på radio att Studieförbundet Sensus i Göteborg arrangerar en kurs i negativt tänkande, som snabbt blev fulltecknad.

Jag lyssnar intresserat och tänker att kanske är det så enkelt att en hel människa måste ha lite salt och lite sött i sig? Även om det är härligt att dras med i en positiv spiral av kraftfulla och konstruktiva tankar så blir det mer uthärdligt – inte minst för andra – om det positiva utsätts för lite välgörande kritik. Det handlar som så ofta om balans… Jag inser ju det och garvar lite åt min egen emellanåt något naiva inställning, även jag mår bra av lite svärta ibland – ”det finns inga dåliga väder”… (jo det gör det ta-mig-faan).

Fast de går över… J

 

Tagged:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Kontakta oss!