december 14, 2016 superadmin

Vad kommunikation?

Enkelt är svårt – men viktigt.

För en tid sedan kom min son hem från skolan, inspirerad av sin läxuppgift att intervjua någon vuxen hemma om vad de arbetar med. Jag var först hemma den dagen och valet av intervjuperson föll därför på mig.

Vad jobbar du med mamma?
Jag jobbar med kommunikation, svarade jag varpå ett frågande uttryck dök upp i hans ansikte precis som det gör när någon uttrycker något som känns svävande och okonkret.

”Vad kommunikation”? frågar han och jag inser plötsligt utmaningen i att förklara mitt yrke och vad kommunikation är för ett barn. Inte utmanande för att jag saknar exempel på vad kommunikation är. Snarare för att försöka ge en begriplig och samtidigt intressant sammanfattning på så kort tid som möjligt eftersom ett barn har förmågan att sväva iväg i andra tankar om inte diskussionen snabbt skapar nyfikenhet.

Hur sammanfattar man då kommunikation snabbt? Det är ju i det närmaste omöjligt. Nästan som att försöka ta fram en slags ”hissversion” av ett begrepp som omfattar i stort sett allt. Och dessutom pågår överallt – i arbetslivet, i familjen, mellan två människor, mellan flera människor, i skolan, i föreningar, i politiken, i djurlivet, kanske också i rymden…. Det finns också många olika sätt att kommunicera – skriftligen, muntligen, digitalt, genom tecken, med signaler eller kroppsligt.

Oftast handlar det ändå om att skapa dialog, påverka, inspirera eller informera. Kommunikation innebär ett utbyte av tankar och idéer för att uppnå en förståelse.

Ett vitt begrepp helt klart och under tiden jag ger mig på att förklara helheten för min son uppfylls jag av lyckan att jag faktiskt arbetar med detta område som ju nästan inte har några begränsningar. Och som samtidigt är så viktigt. I många fall kan kommunikation, eller betydelsen av att mottagaren förstår avsändaren, till och med innebära livsavgörande situationer.

Det är verkligen en förmån att få vara med och hjälpa företag och organisationer att vidareutveckla sin kommunikation och sortera sina insatser för att på bästa sätt nå fram med sitt budskap. Återigen, det handlar om att kommunikation ska skapa förståelse. Man behöver sätta sig in i mottagarens situation och anpassa sitt budskap därefter. Och det man förmedlar ska också vara vettigt. God förståelse är på många sett en förutsättning för att etablera, behålla och ibland till och med rädda relationer.

Uppdraget för dagen, att ge min son en begriplig syn på vad kommunikation är, lyckas jag sådär med. Någonstans i min berättelse om kommunikation har jag tappat honom. Han har övergått till att göra annat och meddelar istället att han nog väntar tills pappa kommer hem. Med förhoppningen om att hans yrke kan förklaras lättare. Och framförallt snabbare.

Barn är en knepig målgrupp. Men förmodligen den bästa att öva på om man ska vässa sina framföranden. Och att hålla saker kort.

Tagged:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Kontakta oss!